Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

To διαρκές σκάνδαλο της Αστυνομίας αναδεικνύουν τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών, με απαρχή τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η εκπαίδευση των αστυνομικών τα τελευταία χρόνια έχει στρατιωτικοποιηθεί, ενώ μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ενώ και χρόνια, όπως η ψυχιατρική αξιολόγηση, καρκινοβατούν. Ελάχιστοι είναι οι αστυνομικοί που έχουν εξασκηθεί στη χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων: απλή επιβεβαίωση του γεγονότος είναι η παραδοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του ειδικού φρουρού που στέρησε τη ζωή τού Αλέξη Γρηγορόπουλου, ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν από την 6η Δεκεμβρίου το όπλο του. Παρ΄ όλ΄ αυτά μερικές χιλιάδες ειδικοί φρουροί- οι πρώτες σειρές που εντάχθηκαν στο Σώμα από συστάσεώς του το 1999 - ετοιμάζονται τον άλλο μήνα «να ντυθούν» αστυφύλακες, με διαβατήριο την «ομογενοποίηση» των ειδικών φρουρών με την ΕΛ.ΑΣ., όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η ίδρυση δύο «παράλληλων» αστυνομικών σωμάτων - των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων- άνοιξε την κερκόπορτα για την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας, όταν η πόρτα της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε με την καθιέρωση της εισαγωγής μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων. Έτσι, αυτή τη στιγμή περίπου 11.000 άνθρωποι εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα πέρα από εκείνα για τα οποία προσλήφθηκαν αρχικά, με εκπαίδευση τριών- τεσσάρων μηνών στην καλύτερη περίπτωση και βασικά προσόντα τη θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και- πράγμα που ισχύει για την πλειονότητα- ένα καλό πολιτικό μέσο.

Ψυχιατρικά τεστ
Η έλλειψη ψυχιατρικής αξιολόγησης αποτελεί μόνιμο μελανό σημείο για την ΕΛ.ΑΣ., όπως παραδέχονται οι αστυνομικοί. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση αστυνομικού στη Λήμνο που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και παρ΄ όλ΄ αυτά εξακολουθούσε να φέρει το υπηρεσιακό του περίστροφο: τού αφαιρέθηκε αφού προηγουμένως κράτησε ομήρους συναδέλφους του. «Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να περνούμε συστηματικά από ψυχολογικά τεστ και ψυχομετρικές δοκιμασίες. Ορισμένοι έχουν περάσει όταν προσλήφθηκαν και από εκεί και πέρα τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο αστυνομικός που κουβαλάει όπλο είναι όντως σε θέση να το κρατάει», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών κ. Δημήτρης Γεωργατζής.

Ο νόμος που θέσπισε τις υποχρεωτικές εξετάσεις από ψυχολόγους βρίσκεται σε ισχύ από το 2003, αλλά όπως λέει ο κ. Φωτόπουλος «από τους 61 ψυχολόγους που προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν προσληφθεί μόλις 12. Αν περνούσαμε από τακτικούς ψυχιατρικούς έλεγχους όλοι όσοι κουβαλάμε όπλα, νομίζω πως οι μισοί από εμάς θα έβγαιναν από το δωμάτιο του ψυχιάτρου χωρίς το όπλο τους», παραδέχεται ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας.

ΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ στοιχείο που διαμορφώνει την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ. είναι και η διαφορετικών ταχυτήτων εκπαίδευση που προσφέρεται στο προσωπικό της. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης των νέων αστυφυλάκων, που είναι 1.000 άτομα τον χρόνο και των 120-150 υπαστυνόμων, (όλοι τους εισάγονται με το σύστημα των Πανελληνίων) περιλαμβάνονται θεωρητικές και πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και πρακτική εξάσκηση στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας - ως «δόκιμοι»- τα καλοκαίρια. Βεβαίως, ως δόκιμοι δεν έχουν πλήρη επιχειρησιακή συμμετοχή και είναι άοπλοι.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τους 5.500 ειδικούς φρουρούς και τους 4.500 συνοριοφύλακες, οι οποίοι περνούν από μια ολιγόμηνη εκπαίδευση, αλλά συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες καταστάσεις με τους αστυφύλακες.

Η υπηρεσία των ειδικών φρουρών δημιουργήθηκε το 1999 με αντικείμενο τη φύλαξη στόχων και περισσότερο κτιρίων και αστυνομικών τμημάτων, προκειμένου να απαλλαγεί από αυτή την υπηρεσία αστυνομικό προσωπικό, το οποίο θα προωθούνταν στην ενεργή αστυνόμευση. Οι ειδικοί φρουροί προσλαμβάνονται χωρίς εξετάσεις με μοριοδότηση και το βασικό προσόν τους θεωρείται η στρατιωτική τους θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Η εκπαίδευσή τους κρατάει 4 μήνες και στη συνέχεια αναλαμβάνουν αστυνομικά καθήκοντα. «Αυτήν τη στιγμή, μόνο στο Λεκανοπέδιο λείπουν 3.500 αστυνομικοί και παιδιά με εμπειρία φοίτησης 2 μηνών, δεν μπορούν να λέγονται αστυνομικοί», καταγγέλλεται. «Η εκπαίδευσή μας, όντως, είναι προβληματική», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας. «Εναπόκειται στη θέληση του αστυνομικού να πάει στο σκοπευτήριο για να χρησιμοποιήσει το όπλο του, το οποίο συνήθως αγοράζει ο ίδιος, καθώς τα υπηρεσιακά περίστροφα είναι συνήθως παλιάς τεχνολογίας και δύσχρηστα.

1 σχόλιο:

  1. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο...απλά θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζι σας...είχα μιλήσει με 2 παιδιά στο Σύνταγμα το Σάββατο και μου είχαν πει και για κάποιες άλλες ενέργειες(freezing)...to mail mou einai greenneptile@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή